17 Şubat 2015 Salı

İÇİMİZDEKİ ÇOCUK / DOĞAN CÜCELOĞLU




Bugün bloğuma iki yazı eklemeyi planlıyorum. İlki çok sevdiğim psikolog Doğan Cüceloğlu'ndan İÇİMİZDEKİ ÇOCUK. Üniversite yıllarımda Doğan Cüceloğlu ile tanışmıştım. Reklamcılık okurken psikoloji derslerinde bize tavsiye edilen ve okutulan kitabı İNSAN VE DAVRANIŞI idi. 

Doğan Cüceloğlu'nu çıktığı programlardan izleme fırsatını bulduysanız son derece samimi, insana üstünlük kurmayan, yargılamayan, pozitif bir iletişim dili kullandığını görümüşsünüzdür. Kitapları da aynen öyle. İçimizde yaşadığımız sorunların her zaman bir kaynağı olduğu ve bu kaynağa erişerek soruna çözüm üretmenin mümkün olabileceğini anlatır. 

İÇİMİZDEKİ ÇOCUK'u semt kütüphanemizden edindim, Okudum ancak son çıkan kitabı GERÇEK ÖZGÜRLÜK ile birlikte bu kitabı da arşivime almak istiyorum. Çünkü zaman zaman açıp okuyabileceğim bir kaynak niteliğinde. Hem bir ders kitabı, hem derttaş gibi... İlginç değil mi? Ama bana göre öyle. 

Kitapta çocukluğumuzdan itibaren bize yüklenen bir takım değerlerle kişiliğimizin nasıl oluştuğu, her zaman içimizde bir çocuk bir de anne-baba taşıdığımızı hayatımız boyunca bu ikisinin iç konuşmalarına şahitlik ettiğimizi ve zamanla İÇİMİZDEKİ ÇOCUĞU artık duymaz hale gelmemizden bahsediyor. Kitap, içindeki çeşitli testlerle ve antremanlarla İÇİMİZDEKİ ÇOCUK ile tekrar nasıl iletişim haline geçebileceğimizi öğretiyor.

"Uyanış olduğu gibi kabul ettiğimiz dünyanın, bizim düşündüğümüzden farklı olabileceğini anlamakla başlar."



1938'te, 11 çocuklu Silifke'li bir ailenin son çocuğu olarak Doğan Cüceloğlu, İstanbul Üniversitesini bitirdikten sonra Hacettepe ve Boğaziçi üniversitelerinde, ABD'de California Eyalet Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmış ve kırktan fazla bilimsel makale yazmıştır. Kitaplarında bu akademik ve bilimsel tecrübelerinin izlerini görebiliyorsunuz. Örneğin yukarıda verdiğim sayfada TEMEL SORUNLARI GÖRME bölümünde İçimizdeki Çocukla ilgili 14 temel sorunu Charles L.Whitfiel'den "A Gift to Myself" kitabında nasıl maddelediğinden bahsedip bunları teker teker açıklamaktadır. 

Cüceloğlu, kitabın sonunda, ÖZE ULAŞMA bölümünde Sağlıksız İç Çocuğun Merkez Aldığı Acı Veren Duygular ile Sağlıklı İç Çocuğun Merkez Aldığı Mutluluk Veren Duyguları karşılaştırmalı tablo olarak vermiş. Örneğin 

KORKU yerine UMUT, 
KIZGINLIK yerine ŞEFKAT, 
UTANÇ yerine ONUR, 
ŞÜPHE yerine GÜVEN gibi.

"Özümünzle ilişkinizi kurunca, olumsuz duyğuları kendinizin bir parçası olarak görmezsiniz, onların dışarıdan gelen kaynaklarını hemen görür ve bu nedenle kolayca etkisinden kurtulursunuz."

Özellikle anne babaysanız, sağlıklı bireyler yetiştirmek istiyorsanız Doğan Cüceloğlu'nun kitaplarını tavsiye ediyorum. Sınav süreçleri içersindeki çocuğunuza destek olmak amacıyla BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE kitabını da okuyabilirsiniz.

Not - Maalesef çok kara günler yaşıyoruz. Geçtiğimiz Cuma gencecik bir kızın vahşi bir şekilde öldürülüşünün haberiyle sarsıldık. Konuyla ilgili sosyal medayada, haber bültenlerinde çok fazla haber dolaşmaya başladı. Konuyla ilgili dün Doğan Cüceloğlu'nun da bir açıklaması vardı. Facebook üyeliği olanlar lütfen bulsun okusun.


Hiçbirimiz mükemmel değiliz ama kendimizi sevmeyi öğrenebilirsek, hayatı da sevebiliriz. 

Keyifli okumalar



KİTABIN ADI              İÇİMİZDEKİ ÇOCUK

YAZARI                       DOĞAN CÜCELOĞLU

YAYINEVİ                  REMZİ KİTABEVİ

YAYIN TARİHİ          1996, KASIM 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder